Monumente istorice/Arii protejate
Codrii Tigheciului
Rezervația peisagistică „Codrii Tigheci” este o arie protejată, situată între satele Lărguța și Capaclia din raionul Cantemir, Republica Moldova cu o suprafață de 2.519 ha
Pe o hartă din 1785, tipărită în Nuremberg, Codrii Tigheci erau documentați ca fiind cu mult mai mari decât în prezent: pădurea mărginea la nord cu râul Strîmba, la vest cu râul Prut, iar la vest cu Stepa Bugeacului. Inginerul D. Stănescu indica, pe o hartă din 1869, că pădurea continua la sud înconjurând satele Slobozia, Colibași, Brînza și Văleni, atingând malurile Dunării la Giurgiulești.
În Descrierea Moldovei, Dimitrie Cantemir remarca că Codrii Tigheci sunt atât de denși, încât ei nu puteau fi traversați decât de cei care cunoșteau bine drumurile și cărările.Legenda spune că în acești codri a crescut Petru Rareș, fiul lui Ștefan cel Mare.
Pădurea se întinde pe versanți abrupți de tipul codrilor. Pe teritoriul ei se găsește cel mai înalt punct din partea de sud a Moldovei, 301 m. Predomină gorunul și carpenul, cu un amestec neînsemnat de tei, frasin, arțar și jugastru. Rezervația include, în zona de sud, o pădure bine păstrată de stejar pedunculat cu amestec de stejar pufos. Pe teritoriul rezervației se întâlnesc 9 specii de plante rare incluse în Cartea Roșie a Republicii Moldova. Aici se întâlnesc diferite specii de plante: albăstrița, dumbrăvița purpurie, căpșunița roșie, ghiocelul, bujorul străin. Unele din aceste plante sunt scrise în cartea roșie, fiind pe cale de dispariție: ghiocelul, căpșunița roșie și bujorul străin. Există și arbori pe care rar îi întâlnim, stejarul pufos, scumpia și altele. Aici a existat și o mănăstire cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, iar acum, în acel lor se află o răscruce. În Codrii Tigheciului puteți să vă opriți și la Fântâna Zânelor, o fântână ce a rămas acolo de când era Mănăstirea.
Aceste locuri au aparținut domnitorului Constantin Cantemir, tatăl lui Dimitrie Cantemir.. Plină de istorie, rezervația „Codrii Tigheci”, așteaptă încă să fie descoperită, acest pământ păstrează multe valori spirituale și merită să devină un Parc Național.
Fântâna Zânelor
Fîntîna Zînelor este învăluită de taine şi legende.
Legenda spune că în trecut acolo erau localizate trei fântâni, a trei zâne, care erau surori. Însă în prezent s-a păstrat doar fântâna surorii mai mici, din păcate. Se spune că dacă fetele tinere se spală cu apă din acea fântână, atunci ele se vor căsători într-un timp apropiat. Mulţi turişti au fost impresionaţi de aceast lucru.
Aceste locuri frumoase au aparţinut domnitorului Constantin Cantemir, tatăl lui Dimitrie Cantemir.
Plină de istorie, rezervaţia „Codrii Tigheci”, aşteaptă încă să fie descoperită, acest pământ păstrează multe valori spirituale şi merită să devină un Parc Naţional.