Articolul – Povestea proiectului
Prin intermediul Programului Operațional Comun România-Republica Moldova, cu finanțare prin Instrumentul European de Vecinătate (ENI), comuna Moșna din județul Iași și satul Capaclia din raionul Cantemir au accesat un proiect de cooperare transfrontalieră.
Proiectul, care poartă numele Here arE ouR traditIons The pAst alonG futurE, sub acronimul HERITAGE, cod EMS-ENI 2SOFT/2.1/188, a vizat promovarea culturii locale și păstrarea patrimoniului istoric din teritoriile beneficiarilor implicați. Lucru care se face atât prin expunerea fizică a întregii colecţii – în cazul Moşnei, la modernul Centru de zi – cât şi pe pagina de internet https://mosna-capaclia-heritage.eu/ realizată cu o mulţime de imagini, clipuri video, interviuri, cu informații despre tradiții, obiceiuri, meșteșuguri, amintiri din viața brăzdată cu multe greutăți a celor mai bătrâni locuitori ai comunelor și nu doar, legende legate de cele două așezări istorice, dovezi ale moştenirii cultural-istorice din ambele localităţi – Moșna și Capaclia – documente, veşminte tradiţionale, ţesături, instrumente, mobilier, unelte şi războaie de ţesut etc. ce au fost expuse atât fizic, cât şi online, prin baza de date accesibilă pe site-ul mai sus menționat.
Comunele Moșna (beneficiar principal) și Capaclia (partener) sunt două așezări vechi din România și Republica Moldova, de dimensiuni mici, relativ izolate și situate într-un cadru geografic deluros. Sunt situate la granița unor întinderi mari de pădure cu plante rare, seculare și legendare. Atât istoria, cât și cadrul geografic au generat tradiții și obiceiuri similare în cele două comunități locale. Acest fapt generează necesitatea creării unei baze de date care să includă patrimoniul cultural și istoric al celor două comunități, să cunoască și să promoveze patrimoniul cultural și istoric local (de exemplu, monumentele istorice: Cetatea geto-dacică din Moșna și elementele specifice ale construcției vechi; Biserica Sfinții Voievozi Moșna – cu iconostasul bisericii Sfântul Nicolae Domnesc din Iași), rezervațiile naturale cu flora și fauna lor specifică (Codrii Tigheci – rezervația naturală a Republicii Moldova, rezervație cu specii rare de plante; Valea lui Vodă), Zilele comunei, Dansurile populare vechi ale satului, Cântecele populare vechi. etc Prin promovarea culturii tradiționale locale, căutăm, de asemenea, să identificăm talentele potențiale în domeniul organizațiilor și culturii de artă tradițională, pe care am încercat să-i încurajăm șă să-i promovăm în cadrul celor două festivaluri folclorice care au reunit toată suflarea satelor Moșna și Capaclia, dar nu numai, căci vestea s-a răspândit mai repede ca vântul, și prin satele vecine, care au dat zori să ajungă și să se împărtășească din bucuria moșnenilor și a capaclienilor, marcând, astfel, încheierea perioadei de implementare a proiectului, dar în același timp – deschiderea unui nou capitol, în viața culturală a celor doua sate, ce va rămâne în pagina de istorie, moștenire pentru generațiile ce vor veni.
Acest lucru, destul de dificil și meticulus, care va mai continua cațiva ani buni, a fost posibil de realizat și s-a înfăptuit, în primul rând datorită celor doi și cei dintâi gospodari ai satelor, care au desfășurat o colosală muncă voluntară, cu ajutorul și implicarea unor persoane la fel de responsabile și dedicate descoperirii, cercetării dar și promovării și vizibilității patrimoniului cultural, de pe ambele maluri ale Prutului.
Proiectul s-a desfășurat pe o perioadă de 15 luni, data de începere a activității fiind 16 iunie 2020. Valoarea totală a acestuia este de 110.113,00 Euro, din care 98.000,57 EUR reprezintă finanțarea prin fonduri ENI și 12.112,43 EUR cofinațarea proprie a partenerilor .
Toți cei interesați de a obține mai multe informații, dar și potențialii donatori și doritori de a veni în sprijinul îmbogățirii patrimoniului cultural material și imaterial local, se pot adresa la Centrul Cultural al comunei Moșna, compartiment Muzeul Satului, adresa de mail: primariemosna@yahoo.com, telefon/fax: 0232292600 sau la Primăria satului Capaclia, adresa de mail: primar@capaclia.md, telefon/fax: 0037327371236.